Дніпровський район
www.dnipr.dp.gov.ua



ЗВІТ за 2016 рік
голови Дніпровської районної ради
Пруденка Романа Вікторовича

Шановні депутати, запрошені!


Розпочався другий рік сьомого скликання. За результатами виборів 25 жовтня 2015 року до районної ради обрано 36 депутатів від 7 політичних партій. Утворено 5 фракцій, до складу яких увійшло 30 депутатів, 6 – позафракційних.

За моєю пропозицією на другій сесії створено 6 постійних комісій.

Хочу сказати, що постійні депутатські комісії працюють активно. За власною ініціативою і за дорученням ради на своїх засіданнях піднімають актуальні питання і шукають можливість їх ефективного вирішення. Позитивом є те, що ми жодного разу не винесли на розгляд сесії питання, яке б не обговорювалося на засіданнях депутатських комісій та президії районної ради.

Узгоджено працює президія районної ради. Проблемні питання в дискусії знаходять своє вирішення, це дає можливість проводити засідання сесій злагоджено і в межах Регламенту. З початку скликання проведено 10 засідань президії.

Хочу відмітити плідну роботу депутатського корпусу з усіх питань, які вносилися до порядку денного сесій, і хочу подякувати всім депутатам за розуміння того, що від наших рішень залежить подальший розвиток району, втілення в життя тих позитивних процесів, які покращують добробут людей і забезпечують соціально-економічний розвиток населених пунктів.

Дякую за активність і конструктивну роботу депутатам районної ради таким, як: Олександр Дейнека, Роман Д’яченко, Ігор Желяб’єв, Віктор Міщенко, Олексій Невеселий, Едуард Підлубний, Віра Підодвірна, Яна Синявська, Наталія Чехлата, Ігор Шаповалов.

Хочу подякувати за фінансову допомогу та підтримку розвитку громади депутатам обласної ради Євгенію Жадану, Віктору Шинкевичу, Олександру Широких та Олександру Юнкевичу.

Матеріально-технічне, інформаційно-аналітичне, організаційне та правове забезпечення діяльності депутатського корпусу, постійних комісій районної ради здійснював виконавчий апарат, який, в цілому, справився з покладеними на нього обов’язками.

Готуючись до сесій, ми виважено підходили до формування порядку денного, вирішуючи життєво-важливі питання громади, враховуючи потребу дня і перспективу, тому наші рішення є не формальними, а реальними.

За звітний період районною радою проведено 9 сесій, на яких прийнято 213 рішень, затверджено 13 галузевих програм.

Тісна взаємодія і співпраця районної ради з управліннями та відділами районної державної адміністрації, місцевими радами, об’єднаними територіальними громадами дозволила нам спрямувати роботу в конструктивне русло, вирішувати непрості економічні і соціальні проблеми, забезпечити життєдіяльність районної територіальної громади.

У 2016 році особливе місце займали рішення, які стосувалися питань соціально-економічного розвитку, комунальної власності, соціального спрямування, наповнення бюджету. Адже основним джерелом фінансування закладів бюджетної сфери є бюджет, а правильний розподіл бюджетних коштів є головним завданням органів місцевого самоврядування.

За 2016 рік до зведеного бюджету району надійшло 426,7 млн.грн., що становить 103,5 % до річного уточненого плану доходів.

На розвиток району у звітному періоді всіма місцевими бюджетами направлено 89,3 млн.грн., а це і благоустрій населених пунктів, ремонт доріг, капітальні ремонти і реконструкцію об’єктів соціально-культурної сфери та житлового фонду, придбання обладнання та основних засобів.

Протягом 2016 року місцевими радами надано субвенції районному бюджету на виконання заходів районних програм по галузях соціально-культурної сфери на загальну суму 9,02 млн.грн., що майже на 1,0 млн.грн. більше проти 2015 року. Слова подяки висловлюю головам місцевих рад: Івану Камінському, Олександру Візіру, Григорію Андрєєву, Василю Гезю, Валентині Стець, Леоніду Баєву, Галині Кузьменко.

Така взаємодія та злагодженість дала можливість району у повному обсязі забезпечити фінансування соціально захищених видатків і насамперед заробітної плати та енергоносіїв по установах бюджетної сфери.

Для закладів освіти у 2016 році з районного бюджету додатково виділено понад 31,9 млн.грн.

Така фінансова підтримка дозволила вирішити цілий ряд важливих питань в галузі «Освіта».

В Олександрівській школі переобладнано газову котельню на твердопаливну. І це вже не перша котельня в районі, яка працює на твердому паливі.

Протягом року Баглійська та Зорянська школи були реорганізовані в навчально – виховні комплекси.

В Обухівській середній школі №1 проведено капітальний ремонт спортивної зали, закуплено новий спортивний інвентар та обладнання.

Всі учні 1- 4 класів шкіл району були забезпечені протягом 2016 року безкоштовним харчуванням, дякуючи місцевим радам, які виділили субвенції районному бюджету.

Діти пільгових категорій, які отримували послуги оздоровлення та відпочинку в пришкільних таборах району, також мали можливість безкоштовно харчуватися в період оздоровчої зміни.

Питання підготовки освітніх закладів до початку навчального року, підготовки і підсумків проведення літньої оздоровчої кампанії трималося на контролі районної ради. Відповідні інформації заслуховувалися на засіданнях постійних комісій та на сесіях районної ради.

За напрямком «Охорона здоров’я» в минулому році в районі виконувалася програма «Здоров’я населення Дніпровського району», на реалізацію якої використано 11,1 млн.грн.

Для забезпечення більш якісного медичного обслуговування населення району з місцевих бюджетів були надані субвенції в загальній сумі 3,3 млн. грн.

Всього в 2016 році на галузь охорони здоров’я спрямовано 72,3 млн.грн. Це і організація харчування хворих, і придбання медикаментів, комп'ютерної техніки, кондиціонерів, холодильників. На утримання комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» у минулому році виділено 29 млн. грн.

З метою наближення медичної допомоги до населення в селищі Обухівка (житловий масив Птахофабрика) за кошти районного і селищного бюджету придбано будівлю під амбулаторію загальної практики сімейної медицини.

У 2016 році виділено 1,3 млн.грн. на капітальний ремонт неврологічного відділення Центральної районної лікарні, а у лютому 2017 року відділення вже розпочало свою роботу.

Для реалізації в 2016 році заходів Комплексної Програми соціального захисту населення Дніпровського району виділено 2,77 млн.грн., які використано в повному обсязі. Надана фінансова підтримка чотирьом громадським організаціям. Інформацію ви бачите на слайді.

Активно працювала комісія по наданню матеріальної допомоги з депутатського фонду. На надання матеріальної допомоги мешканцям району, які потрапили в скрутне становище, за клопотанням депутатів районної ради у 2016 році використано 1,7 млн.грн. На лікування і реабілітацію учасникам АТО та на вирішення їх соціально-побутових потреб виділено 345,0 тис.грн.

Всього комісією розглянуто 926 заяв, отримали допомогу 908 громадян.

На виконання Закону України «Про добровільне об єднання територіальних громад» у квітні минулого року передано в об’єднані територіальні громади 17 комунальних закладів – з них 9 шкіл, 7 бібліотек та 1 школа естетичного виховання.

Відповідно до уточненого переліку в районі налічується 71 комунальний заклад. Протягом року систематично проводилися конкурси на заміщення вакантних посад керівників комунальних закладів та установ, їх результати виносилися на розгляд та погодження профільних постійних комісій і пленарні засідання районної ради. Проведені заходи дали позитивний результат. За звітний період до районного бюджету надійшло 115,3 тис. грн. плати за оренду майна. Це в 2,6 разів більше в порівнянні з 2015 роком.

Завдяки злагодженій роботі влади, депутатів і територіальних громад в районі успішно реалізовуються заходи по вшануванню ветеранів Другої світової війни, наданню цільової допомоги соціально-незахищеним верствам населення, з опіки над «кризовими» сім’ями.

Кожна реальна справа спрямовується для досягнення основної мети – процвітання Дніпровського району, забезпечення гідного життя кожному мешканцю!

Лише за 2016 рік відкрито 16 дитячих майданчиків, а саме: в Підгородненській міській раді, Обухівській селищній раді, Чумаківській, Миколаївській, Партизанській, Степовій, Олександрівській сільських радах, в Новоолександрівській ОТГ.

В селі Маївка відкрито сучасний дитячо- юнацький спортивно- ігровий майданчик із зоною для сімейного відпочинку.

Протягом року в Балівській, Олександрівській, Любимівській, Чумаківській, Обухівській, Миколаївській місцевих громадах, в Слобожанській ОТГ здійснені поточні та капітальні ремонти шкіл, садочків, бібліотек та клубів.

У 2016 році відкрито Центри надання адміністративних послуг в Слобожанській та Сурсько- Литовській об’єднаних громадах.

Важливою подією для району, а також і для нашої області стало відкриття дошкільного закладу «Дивосвіт» у Слобожанській об’єднаній громаді. На цьому урочистому заході був присутній Президент України Петро Олексійович Порошенко, який висловив переконання, що реформі децентралізації немає альтернативи.

Процес децентралізації та об’єднання громад продовжується і сьогодні, тому, впевнений, що до кінця 2017 року у нас з’являться нові ОТГ.

Кожна територіальна громада району розвивається завдяки реалізації різнопланових міні-проектів. Тому одним з пріоритетних напрямків роботи районної ради є проектна діяльність.

Так, в лютому 2016 року разом з такими містами як Павлоград, Кам’янське, Верхньодніпровськ та Вільногірськ Чумаківська територіальна громада виграла конкурс щодо участі у проекті зі створення соціального житла для внутрішньо переселених осіб. Для реалізації проекту була підписана Рамкова угода між Українським фондом соціальних інвестицій, Агенцією по впровадженню, Дніпровською районною радою та райдержадміністрацією. Даний проект реалізовується при фінансовій підтримці Уряду Німеччини.

Сума інвестицій становить понад 11 млн. грн. За ці кошти буде проведено реконструкцію будівлі колишнього гуртожитку філії СПТУ № 65, та, в якості бонусу громаді, роботи з утеплення фасаду та ремонту спортивної зали, фойє і коридорів Чумаківської середньої школи.

Чумаківська сільська рада виграла в обласному конкурсі проектів і програм розвитку місцевого самоврядування з проектом, який дав можливість виконати роботи з благоустрою території навколо гуртожитку, і на сьогодні повністю реалізований. Загальний бюджет цього проекту склав 749,4 тис. грн. Розподіл коштів ви бачите на слайді.

Сподіваємося, що в цьому році будуть закінчені всі роботи і гуртожиток розпочне працювати за своїм призначенням.

Слова подяки за реалізацію таких важливих соціальних проектів висловлюю Чумаківському сільському голові Валентині Стець.

Велика увага приділяється районною радою військово-патріотичному вихованню молоді. За моєї ініціативи, підтримки військового комісара району Олександра Вольнікова та депутатів районної ради організовано і проведено у 2016 році «Ігри патріотів» в селищі Гвардійське Новомосковського району та в селі Зоря для учнів 9-11 класів за участю директорів шкіл.

Велика подяка за фінансову підтримку та участь у проведенні цих заходів хочу висловити депутату обласної ради Олександру Широких та депутатам районної ради Ігорю Шаповалову, Віктору Міщенку та Сократісу Кесову.

Дніпровський район активно співпрацює з громадськими організаціями. Так, в січні 2016 року районною радою був організований конкурс для громадських організацій. Переможцем конкурсу була визначена «Агенція регіонального розвитку «Партнерство Дніпропетровщини», яка в березні 2016 року організувала та провела Форум для громадських організацій. Дана ініціатива реалізовувалася в партнерстві з Асоціацією «Час. Простір. Ідентичність» та Дніпровською районною радою.

З метою вшанування кращих представників району у 2016 році було поновлено підведення підсумків конкурсу по присвоєнню звання «Почесний громадянин Дніпровського району». За його результатами це високе звання присвоєно Реці Анатолію Васильовичу.

У рамках Програми розвитку місцевого самоврядування в 2016 році було проведено районний конкурс на визначення кращих посадових осіб місцевого самоврядування. Переможцями в номінації «Кращий голова місцевої ради» стали Валентина Стець, (нагорода «Гран-Прі»), Катерина Желяб’єва, Василь Гезь, Павло Прокоф’єв.

У номінації «Кращий колектив органу місцевого самоврядування» переможцями визнано колективи Слобожанської селищної ради, голова Іван Камінський (нагорода «Гран-Прі»), Новоолександрівської сільської ради, голова Олександр Візір, Партизанської сільської ради, голова Іван Буряк, Балівської сільської ради, голова Валерій Рижак.

За рішенням конкурсної комісії колектив Сурсько-Литовської сільської ради - голова Григорій Андрєєв, відзначено нагородою «За волю до перемоги!».

У 2016 році проведено два виїзних семінари для голів місцевих рад – в Новоолександрівській і в Любимівській сільських радах, завдяки чому вдалося перейняти позитивний досвід роботи за напрямками: децентралізація влади та стратегія розвитку громади.

У січні 2017 року проведено семінар на тему: «Реалізація місцевими радами основних положень Бюджетного та Податкового Кодексів України в розрізі формування місцевих бюджетів» для голів та головних бухгалтерів місцевих рад району.

До Дня місцевого самоврядування районною радою виготовлено буклет «Депутат» і проведено урочистий захід.

У лютому 2017 року я прийняв участь у З’їзді Всеукраїнської асоціації районних та обласних рад, який відбувся в м. Києві. Такі заходи корисні через можливість спілкування з колегами та для обміну досвідом.

На З’їзді багато уваги було приділено реформі місцевого самоврядування. Новий Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» прийнято. Чекаємо на Закон «Про місцеве самоврядування в Україні».

Районна рада постійно працює над підвищенням кваліфікації сільських, селищних голів, посадових осіб місцевих рад та депутатів районної ради, направляючи їх на тематичні семінари, які проводяться в Дніпропетровському регіональному інституті Національної Академії державного управління при Президентові України. Таких семінарів у 2016 році було проведено 13, а з початку 2017 року - 4.

У лютому 2016 року в залі засідань районної ради проведено семінар для депутатів районної ради на тему: «Практичні питання щодо виконання повноважень депутатів місцевих рад», на якому були дані роз’яснення щодо порядку оформлення пакетів документів на надання матеріальної допомоги мешканцям району з депутатського фонду, надання первинної правової допомоги мешканцям, з питань декларування доходів. У семінарі прийняли участь 20 депутатів.

Районною радою надсилалася інформація щодо проведення дистанційних навчань та семінарів для депутатів районних рад в Національній Академії державного управління при Президентові України. Ніхто з депутатів цією інформацією не зацікавився.

Шановні депутати! У районі протягом року проходили різноманітні заходи, які проводилися районною радою або за її участі. Запрошення надсилалися кожному депутату на електронну пошту або передавалися у вигляді телефонограм, але ваша реакція, шановні депутати, була пасивною. Сподіваюсь, що ваша активність щодо участі у районних заходах та семінарах у 2017 році зросте.

За звітний період від депутатів районної ради отримано 63 депутатських звернення, 42 звернення громадян та 997 заяв про надання матеріальної допомоги.

Найактуальніші питання, які піднімалися у зверненнях, стосуються житлово-комунального господарства, ремонту доріг, земельних відносин та соціального захисту.

Кожне звернення було своєчасно розглянуте, запитувачам надано потрібну допомогу чи інформацію.

Районна рада веде свою роботу відкрито і гласно. Продовжує роботу офіційний сайт районної ради, на якому постійно розміщуються матеріали, оприлюднюються проекти та рішення районної ради. Рішення та інформації, які підлягають висвітленню у засобах масової інформації, обов’язково друкуються в районній газеті «Дніпровська зоря».

Крім вже сказаного, хотів би відзначити участь збірної команди депутатів району в обласній спартакіаді серед депутатів та голів рад всіх рівнів.

Ми приймали участь в таких видах змагань як міні-футбол, волейбол, настільний теніс, шахи, шашки.

Слова вдячності висловлюю депутатам районної ради Олександру Мельянкову, Євгену Криворучку, а також Степовому сільському голові Юрію Світличному, який у складі збірної Дніпропетровської області зайняв 3 місце на Всеукраїнських змаганнях і нагороджений бронзовою медаллю.

Вп’яте, районна рада приймає участь в організації свята «Січ гуде», яке проводить обласна федерація «Штурм» щороку в червні. Активними учасниками конкурсу «Смачна історія козацтва» на краще приготування кулішу в 2016 році стали Підгородненська міська, Новоолександрівська, Сурсько-Литовська та Партизанська сільські ради.

Також традиційно наш район є учасником обласного фестивалю «Петриківський дивоцвіт», який проводиться в смт. Петриківці. Районна рада приймає активну участь в організації та проведенні фестивалю, залучаючи народних аматорів та майстрів декоративно-прикладного мистецтва з міста Підгородного, селища Обухівка, сіл Партизанське, Балівка, Чумаки, Старі Кодаки. Хочу подякувати за допомогу в проведенні «Петриківського дивоцвіту» у 2016 році головам місцевих рад Валентині Стець, Григорію Андрєєву, Валерію Рижаку та депутату районної ради Анатолію Плохому.


Шановні депутати та керівники відділів і управлінь райдержадміністрації!

Звертаюся до вас з проханням вчасно і в повному обсязі подавати документи на сесію районної ради, щоб висвітлювати проекти рішень за 20 робочих днів до сесії, як вимагає Закон України «Про доступ до публічної інформації».

Шановні колеги!

Попереду нас чекає багато роботи, яку депутатський корпус готовий виконувати. При цьому, ми розуміємо всю відповідальність перед громадою Дніпровського району за кожне наше рішення, кожен наш практичний крок, бо вони спрямовані на покращення добробуту людей та процвітання району.

Ми готові і надалі співпрацювати з органами державної виконавчої влади, громадськими організаціями та бізнесом на засадах партнерства, відкритості та вироблення взаємоузгоджених позицій.

Підводячи підсумок, хочу сказати: необхідно продовжити роботу над нашими вдалими практиками та ініціативами.

Це дасть можливість зробити діяльність районної ради більш професійною та ефективною.

Щиро вдячний кожному з вас, шановні депутати, за слушні пропозиції, рекомендації, за підтримку.

Закликаю всіх і надалі працювати з повною віддачею на благо районної територіальної громади і бажаю, щоб депутатські справи зміцнили впевненість людей у нашій відданості справі, відповідальності за район.

Дякую за увагу!