www.dnipr.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Середа, 24 квітня 2024 року
Що нового на сайті?

Архів публікацій

Як уникнути помилок при наданні Звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб
Версія для друку Написати листа
Управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровському районі щомісяця здійснює детальний аналіз відомостей з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, що надсилаються Пенсійним фондом України для спільних дій по виявленню фактів використання праці неоформлених працівників та надає територіальним органам Державної фіскальної служби (далі – органи ДФС) та органам Державної служби України з питань праці (далі – органами Держпраці) інформацію про виявлені порушення.

На підставі такого аналізу управлінням Пенсійного фонду встановлено, що причиною помилок є некоректне заповнення даних звіту головними бухгалтерами (таблиці 5–9 Звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (Додаток 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування).

За результатами моніторингу, проведеного Пенсійним фондом, встановлені випадки виплати заробітної плати нижче мінімального розміру, сплата єдиного соціального внеску не в повному обсязі, надання застрахованим особам відпусток без збереження заробітної плати більше 15 днів, що є порушенням Закону України “Про відпустки”.

Крім цього, є факти, коли відображені дані про початок трудової діяльності працівника, але відсутнє повідомлення про прийняття на роботу або навпаки. Наприклад, в травні поточного року страхувальником подано повідомлення про прийняття на роботу застрахованої особи, в табл.5 додатку 4 за травень застрахована особа відображена, проте дата початку трудових відносин не проставлена.

Пенсійний фонд України вважає за доцільне інформувати органи Держпраці про страхувальників, у яких протягом року не підвищувалась заробітна плата або сума підвищення становить менше суми нарахованої індексації у зв`язку з тим, що на таких підприємствах плануватимуться перевірки, за результатами яких будуть застосовуватись фінансові санкції.

Шановні керівники підприємств! Для уникнення проблем, які виникають при з`ясуванні причин розбіжностей між фактичними даними та Звітами, які надаються головними бухгалтерами, зверніть увагу на вищезазначену інформацію, бо на підставі даних Пенсійного фонду органи ДФС донараховують внески платникам та застосують фінансові санкції.

Крім цього, перелік керівників підприємств, які не дотримуються законодавчих актів, в подальшому буде надаватись для заслуховування на комісіях спільно з органами місцевої виконавчої влади.


Л.О.Ісаєва,
начальник відділу платежів
та контрольно-перевірочної роботи
управління ПФУ в Дніпропетровському районі
Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор