www.dnipr.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Четверг, 28 березня 2024 року
Що нового на сайті?

Архів публікацій

ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЛЮДЕЙ З ОБМЕЖЕННИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ
Версія для друку Написати листа
За даними ООН, близько 700 мільйонів жителів планети – люди з обмеженими можливостями. До цієї категорії належать і 2,8 млн українців (а це понад 6% населення). Проблем у таких людей багато і без глобальної підтримки, як держави, так і громадськості, вирішити їх не можна.

Кожного року у грудні місяці відзначається Міжнародний день людей з обмеженими можливостями, його мета – в черговий раз порушити питання про захист гідності, прав і благополуччя інвалідів.

В Україні порядок та умови обчислення пенсій по інвалідності визначає Закон України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Залежно від ступеня втрати працездатності визначено три групи інвалідності. При цьому причина, група, час настання інвалідності, строк, на який вона встановлюється, визначаються медико-соціальною експертизою. Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування чи після припинення роботи.

Обов’язковою умовою для призначення такої пенсії є наявність страхового стажу від одного до 15 років залежно від віку інваліда та групи інвалідності. Особи, визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку (чоловіки – 60 років, жінки – від 55,6 до 60 років), мають право на пенсію за наявності 15 років страхового стажу.

Законодавством передбачено, що непрацюючі інваліди за їх вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, за наявності страхового стажу для чоловіків 35 років, а для жінок – 30 років, визначеного законодавством.

Якщо інвалід не має достатньої кількості страхового стажу, він може звернутися до управління соціального захисту населення за місцем проживання із заявою про призначення допомоги за нормами Закону України “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам”.

Пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах: 1 група – 100% пенсії за віком, 2 група – 90% пенсії за віком, 3 група – 50% пенсії за віком. При цьому до необхідного страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком, із якого обчислюється розмір пенсії по інвалідності, крім наявного страхового стажу, зараховується також на загальних підставах період від дня встановлення інвалідності до досягнення особою пенсійного віку.

Щоб пенсія по інвалідності була призначена від дня встановлення інвалідності, заяву на призначення пенсії необхідно надати до територіального управління Пенсійного фонду України не пізніше трьох місяців із дня встановлення інвалідності.

Щодо розміру пенсії інвалідам за нормами чинного законодавства пояснюємо, що розмір пенсії завжди визначався індивідуально залежно від стажу роботи та заробітної плати кожної особи. При цьому розмір пенсії не може бути меншим, ніж прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність.

З 1 травня 2016 року згідно Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” розмір прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність становить 1130,00 грн., а з 01.12.2016 цей розмір буде встановлено на рівні 1208,00 грн..

На обліку в управлінні перебуває 1902 одержувачів пенсій по інвалідності, середній розмір пенсій яких становить 1370,04 грн.. Із загальної кількості таких одержувачів: інваліди I групи – 157 особа, II групи – 566, III групи – 1179.

Крім того, в управлінні перебуває на обліку 118 інвалідів війни і армії та прирівняних до них осіб, з яких інваліди I групи – 15 осіб, II групи – 48, III групи – 55. Середній розмір пенсії цієї категорії одержувачів становить 3433,39,00 грн.

Управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровському районі Дніпропетровської області напередодні відзначення Міжнародного дня людей з обмеженими можливостями бажає родинного затишку і тепла, миру, злагоди та суспільної гармонії в Україні.


Хай доля дарує Вам довгого віку,

Достатку й здоров’я щоб мали без ліку.

Щоб горя і смутку не знали у хаті.

Щастям і миром були всі багаті!


Віра Підодвірна,
начальник управління
Пенсійного фонду України
в Дніпропетровському районі
Дніпропетровської області
Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор