www.dnipr.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Вівторок, 16 квітня 2024 року
Що нового на сайті?

Архів публікацій
Дніпровський район >> Агропромисловий комплекс
Статистика та стан розвитку Агропромислового комплексу Дніпровського району
Версія для друку Написати листа
Агропромисловий комплекс Дніпровського району за підсумками роботи 2016 року займає лідируючі позиції в Дніпропетровській області. В районі 108 тис.га сільськогосподарських угідь, в обробітку 87,5 тис.га ріллі, стабільно працюють близько 300 підприємств всіх форм власності, із них 14 в яких більше 1000 га землі.

По всім категоріям господарств вироблено валової продукції на суму 950,7 млн.грн., що на 6% більше проти минулого року. За останні роки спостерігається постійне збільшення виробництва сільськогосподарської продукції. Новітні технології та залучення інвестицій дають можливість отримувати стабільно високі врожаї зернових та технічних культур.
Зернова група в структурі посівних площ щорічно складає більше 50%.
В 2016 році валовий збір зернових сільськогосподарських культур по всім категоріям господарств склав 159 тис.тонн при середній урожайності 38,0 ц/га, із них озима пшениця валовий збір 62,5 тис.тонн, врожайність 41,0 ц/га; кукурудза 51 тис.тонн, при врожайності 42,8 ц/га; сорго 20,6 тис.тонн, майже 30,0 ц/га.
По показникам ми бачимо, що стратегічні культури дають більше 133,6 тис. тонн валового збору зернових культур, що є 2/3 від загального валу зернових. Така ж тенденція просліджується і в показниках області, із 3 млн. тонн, 2 млн. тонн дали озима пшениця та кукурудза.
Що стосується динаміки середньої урожайності по рокам з 2013 по 2016 рік, то вона по озимій пшениці склала:
- у 2013 році - 36 ц/га,
- у 2014му - 37,6 ц/га,
- у 2015му - 38 ц/га
- у 2016 році 41,0 ц/га районі.
Дані показники свідчать що робота аграріїв по виконанню та дотриманню сучасної агротехніки по вирощуванню даної сільськогосподарської культури з року в рік вдосконалюється. Також хочу зауважити, що в цій культурі закладено набагато більший біопотенціал по врожайності. Такі господарства, як ТОВ «Любимівка» з площі більше 1100 га отримали по 57,3 ц/га, декілька господарств мають урожайність близько 50 ц/га ( ТОВ «Агроінвест», ПП «Перемога АВК», ФГ «Оріль», ФГ «Мрія Агро», ФГ «Вперед Агро»). Так що перспектива в нас є і необхідно її вдосконалювати.
Хочу звернути вашу увагу ще на таку стратегічну сільськогосподарську культуру як кукурудза, якій останні роки приділяється все більше уваги. Посівні площі кукурудзи в районі збільшилися (з 6 тисяч гектар до 12 тисяч гектар). Коли у 2013 році середня урожайність склала 41,4 ц/га, у 2015 році – 41,8 ц/га, у 2016 році -43,8 ц/га, так, перепад урожайності кукурудзи можна віднести до ризиків пов’язаних з погодно-кліматичними умовами, недотриманням агротехнічних норм при вирощуванні цієї культури та іншими факторами, які впливають на виробництво даної культури. І такі не стабільні показники в умовах жорстких економічних реалій відіграють важливу роль в фінансових результатах сільгоспвиробників. Тому необхідно мати альтернативу. Сорго і є одна із страхових зернових культур, яка має великий біологічний потенціал, економічну перспективу та схожу агротехніку вирощування пропашних сільськогосподарських культур. В нашому районі за останні два роки збільшилась площа посіву зернових культур майже на 5%. І на сьогодні складає майже 55%. Це стало можливо із – за введення в сівозміну району такої культури, як сорго – близько 7000 га. Урожайність якої по району складає в середньому – 36 ц/га. Ще два роки тому в структурі посівних площ району цією культурою було засіяно тільки 100 га, а на сьогодні вже більше 10% площі. ( Приклад ТОВ «Агростар»).
В сівозмінах району дуже низька питома вага таких зернових культур як: овес - 100га, горох - 600га, просо - 500га та інші. Експортно – орієнтована економіка витіснила ці культури з структури сівозмін. Майже 90% господарств району перейшли до рівня трьохпольової сівозміни . А це веде до збільшення витрат на виробництво сільськогосподарської продукції.
Окремо хочу звернути Вашу увагу на таку культуру, як соняшник. Його площа по району за останні 5 років збільшилась з 18 тис. га або 20% від загальної площі ріллі у 2012 році до 25 тис.га у 2016, що склало 28% в структурі посівної площі . Така тенденція може призвести нас до не передбачуваних наслідків в землеробстві. Тому керівникам сільськогосподарських підприємств рекомендуємо проводити більш виважену агрономічну стратегію ведення сільськогосподарської діяльності в господарствах .
В районі з року в рік покращуються виробничі показники в галузі овочівництва та садівництва.
Так, валовий збір овочів в 2016 році склав 65,4 тис.тонн, що на 18% більше проти минулого року, картоплі 70 тис.тонн або на 10% більше 2015року.
Вирощування плодів та ягід також збільшилося на 9% і складає 54 тис.тонн.
Приємно спостерігати як в супермаркетах нашого міста стало набагато більше українських овочів, фруктів та ягід. 85% від вирощених овочів та фруктів складає продукція, яку виростили одноосібники.
Отримання високих врожаїв сільсько-господарських культур можливе за умови відновлення та продуктивного використання зрошувальних земель.
В районі розроблено Комплексну Програму розвитку водогосподарсько - меліоративного комплексу та поліпшення екологічного стану сільськогосподарських угідь на 2012 – 2020 роки. На сьогоднішній день зрошення функціонує на площі майже 2 тис.га.
Хочу зауважити, що в цьому напрямку управління агропромислового розвитку постійно тісно співпрацює з міжрайонним управлінням водного господарства ФУЗС, що дає свої перспективні результати. Тому, що за останні роки площа зрошувальних земель збільшилась майже в 4 рази ( з 560 га до 2000 га).
Тваринництво району – багатогалузеве. В районі швидкими темпами розвивається молочне скотарство, свинарство, птахівництво.
За 2016 рік значні зрушення насамперед відбулись у молочному скотарстві. Для прикладу хочу сказати, якщо в 2010 році виробництво молока складало 12 тисяч тонн, в 2012 році 15 тисяч тонн, в 2014 році 23 тисячі тонн, то за 2016 рік валовий збір молока склав понад 26 тис.тонн, середній удій на корову – 6593 кг. Флагманами в цій галузі є молочно – виробничий комплекс ТОВ «Єкатеринославський», ТОВ «Чумаки», ТОВ «Агробізнес». Середньорічний удій на корову по ТОВ «Єкатеринославський» склав 7427 кг. Це стало можливим насамперед за рахунок використання технологій та високопродуктивних порід корів швіцької породи. Молочно – виробничий комплекс є унікальним не тільки для України, але й у світовому масштабі, як підприємство з найбільшою концентрацією поголів’я саме цієї породи.
З року в рік зростають показники в галузі птахівництва, так поголів’я курей зросло на 14% проти минулого року. А по рокам:
2010 – 1 млн. 064 тис.голів;
2013 – 1 млн. 090 тис.голів;
2014 – 1 млн. 250 тис.голів;
2016 – 1 млн. 363 тис.голів птиці.
Виробництво яєць збільшилося на 3% і складає 223 млн.штук.
Одним із позитивних показників інтенсивного розвитку тваринництва є залучення інвестицій, які направлені на модернізацію, реконструкцію, будівництво приміщень, використання високопродуктивних порід, впровадження енергоефективних технологій.
Хочу зауважити і нагадати всім керівникам сільськогосподарських підприємств всіх форм власності що з початком комплексу весняно – польових робіт потрібно обновити всі накази, інструкції, інструктажі, все, що стосується охорони праці та техніки безпеки. Хочу нагадати, що людське життя найцінніший скарб. Тому від вас керівників залежать умови праці та відпочинку, збереження людського здоров’я та життя (приклад: господарства ДП ДГ «Дніпро», ТОВ «Чумаки», ТОВ «Агроінвест»).
В районі укладено 9271 договорів оренди землі (паї) на суму 30 996,4 тис.грн. Станом на 01.01.2017 року проведено розрахунків на 98,6%, невиплачені паї по причині переоформлення документів та спадщини.
Середньомісячна заробітна плата працівників сільськогосподарських підприємств за 2016 рік складає 3812 грн., що на 1031 гривню більше проти минулого року. агроформування всіх форм власності дотримуються гарантованих мінімальних тарифних ставок працівників.
З цієї трибуни хочу побажати всім аграріям Дніпровського району в 2017 році гарної погожої днини, мирного неба, міцного здоров’я, натхнення та успіхів в непростій хліборобській справі на благо нашої держави та всього українського народу.
Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор